Praktisch
Locatie: Erasmus MC Skills & Simulation Center (2e verdieping Academie)
Adres: Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam
Opgelet: maximaal 20 personen per workshop
Beschrijving workshops
A. Workshop Talk Debriefing
Door: Roelie Sitepu-Clevering en Albert-Jan Klein Ikkink
TALK is een praktische methode waarmee teams in korte tijd een klinische interventie of gebeurtenis gestructureerd nabespreken, gericht op het leren vanuit ervaringen, het borgen van successen of oplossen van verstoringen. Het doel is zo veilig, efficiënt en prettig mogelijk samen te werken door bewust te leren van je dagelijkse werkpraktijk. Het is een praktische, klinische debriefingtool die goed past in de dagelijkse werkpraktijk. Een TALK debriefing duur maximaal 10 minuten.
Doel:
Aan het einde van deze workshop:
- Weet u wat TALK is
- Herkent u de waarde van TALK
- Weet u wanneer u TALK kunt gebruiken
- Kunt u TALK toepassen
B. Workshop interprofessionele simulatie
Door: Monique Peppel, Heidi Alsem, Femke Dijkstra
In deze interactieve workshop zullen ervaringen over het interprofessioneel trainen van verpleegkundigen en artsen (in opleiding) gedeeld worden. Verder worden wetenschappelijke onderzoeksresultaten besproken uit de onderzoeksgroepen van de leden van de commissie verpleegkundigen. Waar moet je rekening mee houden als je een training organiseert / leidt met verschillende disciplines? Hoe gaat de debriefing bijvoorbeeld?
Het gaat in deze workshop om het delen van best practice en we hopen dat jij mee komt denken of delen! Hartelijk welkom!
C. Workshop ViCoSim: Virtuele Communicatie Simulator
Door: Dieter Vyt
In deze workshop maak je kennis met een virtuele communicatie simulator die je aan de hand van 360° video’s in een branched scenario traint om te reageren op bepaalde situaties vanuit communicatief oogpunt.
Je wandelt bijvoorbeeld een patiëntenkamer binnen en de patiënte vertelt dat ze het leven niet langer zinvol vindt… Wanneer je de VR bril ophebt sta je echt in deze situatie tegenover de patiënt. Hoe reageer je hierop? Afhankelijk van je reactie zal het scenario verder evolueren.
Deze simulatiescenario’s zijn in eerste instantie ontwikkeld voor de beroepsgroepen verpleegkunde, vroedkunde, podologie, logopedie, audiologie, mondzorghygiënisten en ergotherapeuten, maar ze kunnen ook breder worden toegepast.
D. Workshop ABCDE skills in mixed reality
Door: Jasen Hashem en Pieter Tegelaers
TrueSim brengt simulatietraining tot leven! Met behulp van deze interactieve en levensechte trainingsmodule leer je de vitaal bedreigde patiënt te herkennen en te behandelen. Maak gebruik van de ABCDE en SBAR methodiek om dit op een gestructureerde en efficiënte manier te doen. Durf jij de uitdaging aan?
Wil je op voorhand al wat info? Surf dan naar: www.TrueSim.com
E. Workshop SimNEXT een leven lang leren voor simulatieprofessionals
Door: Jimmy Frerejean en collega
Goed simulatieonderwijs is alleen mogelijk na een diepgaande analyse van inhoud, deelnemers, context. En na het ontwerpen van een doordachte blauwdruk op basis van betrouwbare onderwijstheorie, de ontwikkeling van effectieve leer- en onderwijsactiviteiten, de implementatie in verschillende lagen van de organisatie, en een kritische evaluatie van al het voorgaande.
Het ontwerpen en aanbieden van simulatieonderwijs is dus geen eenvoudige taak, en het is belangrijk dat zorgprofessionals betrokken bij simulatieonderwijs zich continu blijven ontwikkelen in deze vaardigheden. Daarom werken een aantal organisaties samen om een landelijk professionaliseringsprogramma op touw te zetten. In deze workshop voor zorgprofessionals die simulatieonderwijs verzorgen introduceren we dit programma, en gaat u aan de slag met de vragen “Wat is nu goed simulatieonderwijs? Wat moet ik daarvoor kennen en kunnen? En waar sta ik?”
- Deel 1: Introductie van het SimNEXT programma
- Deel 2: Discussie / Zelfassessment
F. Rondleiding Simulatiecentrum Erasmus MC
Rondleiding in het lokale simulatiecentrum.